16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Etkinlikler

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

  •  21 Ekim 2019 Pazartesi
  •  51 Görüntüleme
  •  Yazdır

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, 1945 yılından beri Dünya Gıda Günü olarak kutlamaktadır ve bugün kapsamında gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi,  Gıda Müh. Bölümü ve GMO Tokat İl Temsilciliği ile beraber  “Dünya Gıda Günü” kutlanmıştır.  Konuşmacılar “Gıda Güvenliği ve Mesleki Sorumluluk” hakkında bilgi aktarımında bulunmuşlardır.

Panelde,   Doç. Dr. Şeniz KARABIYIKLI/MDBF Gıda Müh. Böl. Öğretim Üyesi “Gıda Güvenliği”; Nurcan ÖZEL (Gıda Yük. Müh.) /Tokat GIDAMO İl Temsilcisi " Geçmişten Günümüze GIDAMO ve Tokat İli Durum Analizi"; Arzu SARICAKLI BENLİKURT  (Gıda Yük. Müh.) /Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlisi  "Gıda Güvenliği ve 5996 Kanun Kapsamında Güvenli Gıda Denetimi"; Eda Duygu KARAKURT(Gıda Müh.)  /ÖZKALELİ Gıda Sanayi A.Ş. Üretim Müdürü (İZP) "Gıda Güvenirliliği kapsamında ÖZKALELİ Gıda Sanayi A.Ş. Çalışmaları" başlıklı konuları ele almışlardır.

 

Ayrıca panel Gıda Müh. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslıhan DEMİRDÖVEN  açlık ve israf kısır döngüsüne ait bazı bilgileri paylaşmıştır. Bu bilgiler şu şekilde özetlenmiştir:

Bugün dünyada yaşayan her 100 kişiden 11'i yani yaklaşık 800 milyon insanın yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu bilinmektedir. Beş yaşın altında hayatını kaybeden çocukların yarısı açlık nedeniyle ölmekte,  bu da her yıl yaklaşık 6 milyon çocuğun, yani günde 16 bin 500 çocuğun yetersiz beslenme veya açlık sebebiyle hayatını kaybetmesi anlamına gelmektedir.

Aslında yapılan çalışmalar tüm dünya nüfusunu doyuracak kadar gıda üretildiğini göstermektedir. Ancak ne yazık ki üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton gıda maddesi finansal sorunlar, teknik sınırlamalar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle çöpe gitmektedir. Daha somut veriler sunmak gerekirse, meyve ve sebzelerin %35’i,  ekmek ve diğer fırıncılık ürünlerinin %20’si; et ve balık gibi hayvansal gıdaların ise  %10’u israf edilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda sıfır açlık ve sıfır israf  noktasında buluşmak dileğiyle “Dünya Gıda Günü” kutlu olsun.




Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Taşlıçiftlik Yerleşkesi, 60150 Tokat / TÜRKİYE Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2018© Tüm Hakları Saklıdır.